Jeg er på TV2 i morgen 1.07.19 kl.20

L

Fikk du ikke med deg Sporløs episode 2 ? Da har du muligheten i kveld ! Se min fantastiske reise til Costa Rica for å finne biologisk foreldre i reprise i kveld 01.07.19 kl.20.00 på TV2.

Jeg startet med bloggen for å ha kontroll på min egen historie og for å fortelle lesere om reisen videre etter TV programmet. For min del starter jobben og den virkelige reisen når tv-kameraene er skrudd av.

Gjennom programmet Sporløs fikk jeg en unik mulighet til å finne mine biologiske foreldre etter 30 år. Jeg ventet i 30 år fordi jeg aldri følte meg klar til å vite sannheten om hvorfor jeg og mine søsken kom på barnehjem. Jeg har alltid fryktet det værste når det kom til min egen historie. Etter reisen til Costa Rica fikk jeg alle svar jeg ønsket. Jeg ble faktisk meget lettet over at min historie ikke var så elendig som jeg hadde fryktet.

Det var to ting som var spesielt vanskelig å håndtere i Costa Rica. Det ene var synet og reaksjonen til min egen biologiske mor da jeg dukket opp. Det var fattigdom og ingen glede fra hennes side da jeg plutselig dukket opp. Kanskje ikke så rart da biologisk mor har fått 16 barn!

Det andre var detaljene fra den dagen barnevernet kom for å hente oss for å kjøre oss til barnehjemmet.

Hver adopsjonshistorie er forskjellig og unik.  Min historie får du se i reprise i kveld 1.07.19 kl.20.00 på TV2.

Prat om døden med barna!

Døden er ofte vanskelig å prate om, særlig ovenfor barna. I dag var vi innom en gravplass til en som stod barna nær. Barna fikk vanne blomstene og minne litt tilbake. Gutten på fire år lurte på om vi skulle grave opp vedkommende opp fra jorden. Barna hadde mange spørsmål, som jeg måtte svare på etter beste evne. Jeg tror det er viktig å prate om døden som en naturlig og ufarlig ting i livet ovenfor barna sine.

Jeg tror mange ønsker å skåne barna mot å prate om litt vanskelige temaer. Jeg er av motsatt oppfatning. Barn tåler å høre sannheten og virkeligheten, men selvfølgelig på barnas nivå og språk.

Det er vondt å miste noen som stod meg og barna så nær. Solen strålte og jeg observerte situasjonen utenfra. Det ble en koselige greie i grunn der barna pratet og småløp rundt gravplassen. Jeg satte meg ned på en stein, litt lettet over å kunne sittet ned i noen minutter. Jeg hørte  fireåringen fortsette å prate om døden, jord og fugler.

Det at vi tar med barna på gravplassen i ny og ned tror jeg er en fin ting. Barna lærer blant annet at man skal stelle med en gravplass, at døden er helt naturlig og at det er en tid for å minnes gode minner.

Livet er ikke bare en lek, det er helt ok å lære barna dette.

 

 

 

 

Barna- Ipad fri sommerferie !

I år drar vi også på ferie med ingen iPader i bilen. Vi startet med IPad fri sommer i fjor. IPaden blir nesten en naturlig del av hverdagen til barna. De liker å se på NRK super, høre på musikk eller spille spill. Barna aksepterer at Ipden må hvile i sommer.

Jeg ønsker en ferie hvor barna og vi som familie tilbringer tid sammen ute. En sommer hvor aktiviteter står i sentrum. Sene kvelder hvor barna kan fiske krabber, danse på gressplenen og hoppe fra bryggen.

Alle gjestene som kommer på besøk får heller ikke lov til å ta med seg IPad. Ordet « urettferdig « er et ord barn lærer raskt.

Vi voksen får heller ikke sitte med mobilen i løpet av dagen.

Jeg anbefaler alle familier med barn å innføre Ipad fri sommer! Barna har virkelig godt av å få øynene opp fra lysende skjerm.

 

HVA ? Åtte års bryllupsdag…

Jeg ser på klokken og den viser dato 24. juni.. Det er midt på dagen, men jeg føler det er noe jeg burde ha husket.. plutselig kommer jeg på det. Herregud, det er bryllupsdagen vår i morgen. For å dobbeltsjekke tar jeg av meg ringen for å se hva som står inni. Til min overraskelse klarer jeg fortsatt å lese datoen og de to spanske ordene som er gravert inn i ringen. Jeg forstår ikke kvinner som blir sure for at mannen ikke husker bryllupsdatoen. Det er så vidt jeg selv husker bryllupsdagen midt i hverdags kaoset. Jeg tar selv saken i egne hender og legger inn på felles kalenderen vår: Husk bryllupsdagen i morgen.

Men hva symboliserer åtte års bryllupsdag ? Jeg finner raskt ut at det er bronsebryllup. Deretter dukker neste problemstilling opp… Hva skal jeg kjøpe? Hva er ofte laget av bronse? Det er statuer.. Hm.. kanskje jeg skal lage penis- figur av bronse ? Menn er jo glad i å skryte av dette.. Jeg er glad ikke folk kunne lese tankene mine da jeg satt på trikken på vei hjem..

For å være litt mer på den sikre siden dukker et annet bildet opp i hodet mitt.. Hva med en figur av bronse som symboliserer kjærlighet mellom mann og kvinne ? hmm.. I det jeg skal gå av trikken forstår jeg at jeg er litt sent ute med statue- prosjektet mitt..

Nei, det får bli et koselig kort og gjennomgang av bryllupsalbumet på kvelden. Nedenfor er ett av bildene fra bryllupet vårt. Jeg hadde laget program som hver gjest fikk ved bordet. Brudebuketten og alle blomstene var laget av Finn Schjøll.

Det morsomste øyeblikket i bryllupet vårt var i kirken. Det var midt i vielsen og jeg var preget av stundens alvor. Plutselig begynte alle i kirken å fnise og le.. Jeg forsto ikke helt hva som skjedde, inntil jeg så at alle pekte på baksiden på skoene til min mann. Der sto det i store hvite bokstaver på de mørke penskoene hans: GAME OVER !

Bursdag i Frankrike !

I helgen var jeg i bursdag i Frankrike for å feire min kjære svigerfar. Jeg bodde i byen Juan-les-Pins, som er en liten by sørøst i Frankrike. Hele helgen var preget av nydelig mat fra havet, franske viner, og topp stemning både fredag og lørdag kveld. Her er noen bilder fra helgen. Klar til bursdagsmiddag lørdag kveld på topp restaurant og hotell: Les Pecheurs

Nyter frokosten etter en morgen løpetur ut til Cap d`Antibes.

Lunsj på et av mine favorittsteder: Le Provencal Beach

Fredag kveld var det taler og nydelig middag helt nede ved vannet.

Morgen bilder fra løpetur på vei ut mot Cap d`Antibes.

Etter en fantastisk bursdagsfeiring med venner og familie sitter jeg nå hjemme og tenker over turen.

Det viktigste i livet er: familie og god helse !

 

Mi hija…( min datter )

Reklame |

Noen ord fra biologisk far… 

Klokken 00.27 hører jeg i det fjerne mobilen vibrere. Jeg skjønner raskt at det må være biologisk far fra Costa Rica igjen. Det er ett år siden vi traff hverandre for første gang etter tretti år. I løpet av året har vi hatt en del kontakt gjennom WhatsApp. Jeg snur meg raskt mot veggen og sover videre.

Først på vei til trikken rekke jeg å lese meldingen. Det står to ord der: Hola hija. For de som ikke kan spansk betyr dette hei, datter. Jeg legger bort telefonen og prøver å tenke på dagens program; jobb, henting, fotball, frisør og legge barn.

Midt på dagen får jeg nok en melding fra biologisk far. Hver gang jeg åpner meldingene vet jeg ikke helt hva som venter meg. Denne gangen minner han meg på at jeg er hans eldste datter. Jeg vet ikke om jeg blir glad eller lei meg når jeg mottar så mange meldinger fra ham. Jeg prøver å svare når det passer, men det er ikke alltid like lett. På kvelden får jeg en spesiell tekst fra biologisk far;

        Jeg vil ikke klare å skrive ned det jeg føler for deg.

       Jeg vet bare at jeg er veldig glad over å ha truffet deg.                    

       Du er min datter, og jeg ønsker deg det beste av det verden kan tilby deg.

      Du vet det ikke var min feil at dere tre barna kom på barnehjem. 

      Jeg har jaktet etter dere. Det var veldig vanskelig å ikke vite hvor mine ekte barn var. 

      Jeg har lidd mye for deg og dine søsken. Du skal vite at jeg elsker deg til verdens ende.

      Det vil jeg gjøre til slutten av mitt liv… 

(teksten er publisert med godkjennelse fra biologisk far.

Det er sterke ord fra en mann i Costa Rica som har savnet sine tre barn.

 

 

 

 

 

Hva er støtende treningsklær ?

Hva er støtende treningsklær ? Hvorfor må det være strenge regler på hva man skal ha på seg når man trener ? Har ikke folk sunn fornuft lenger ? Eller stiller treningssentrene diskriminerende regler med begrunnelse at alle skal føle trivsel og inkludering ? 

I løpet av uken har det kommet frem at Sofie Karlstad (22) fikk beskjed om å kle på seg da hun trente på Sats. Melk& Honning.no har også tidligere skrevet om Loritha Magnussen som ble bedt om å forlate treningssenteret på Ringnes Park fordi hun hadde for lite klær på seg, ifølge en ansatt.

Det er dag ingen tydelige retningslinjer på hva som er akseptabel treningsklær eller ikke. Kommunikasjonsansvarlig i Sats viser til regler om trivsel om at antrekket ikke skal være støtende eller uhygienisk. Problemet er at det er meget subjektiv hva som defineres som støtende antrekk. Jeg fant fram ulike bilder av mine treningsantrekk i løpet av de siste årene. Jeg mener personlig at magetopp ved langdistanse trening er helt normalt. Magetopp er faktisk det normale når man løper konkurranse løp. Jeg hadde trolig blitt kastet ut av Sats dersom jeg løp med kort treningsoverdel merket ved ” Vidar Sportsklubb ” Eller kanskje de ansatte ikke hadde bedt meg om å kle på meg da jeg ikke var støtende for noen ? Men hadde det vært annerledes om jeg var 22 år og med rosa magetopp ?

Sats må slutte å be unge jenter ta på seg klær bare fordi de trener i en magetopp. Magetopp skaper ikke kroppspress. Derom Sats vil fremstå som inkluderende og et sted for alle, bør unge jenter trene i akkurat det de ønsker.

 

 

 

 

Seks år siden, Blipp !

Velkommen til nabolaget, Blipp !

For seks år siden var jeg i mammapermisjon med mitt andre barn. Denne “komiker gjengen” var ikke helt klare for baby da. Jeg begynte å prate om lite søvn, fødsel og bleie-produsenter, men alle fire så ut som noen spørsmålstegn. Jeg fant raskt ut at babyprat ikke var deres fagfelt. Men jeg skal si gutta hadde barnetekke. Det var null stress å ha babyen på fanget for Morten Ramm.

Seks år etter har Blipp fått egen baby. Nå flytter Stian Blipp og Helene Olafsen til Bekkelaget på Nordstrand ! Snart ser jeg Blipp danse bortover med barnevognen ! Og Helene Olafsen på Jernia i malerantrekk. Herlig !

Jeg er selv innflytter til denne bydelen, men skal si jeg er stor fan. Bekkelaget har alt. Det er et meget koselig nabolag med trivelige mennesker. I tillegg er det kort vei til sentrum, veldig bra skole og barnehager og nærhet til turområder. Jeg skjønner godt at flere finner veien til Nordstrand !

Vi får ta en ny babyprat, Blipp. Denne gangen vil du trolig forstå hva jeg prater om 🙂

 

 

 

Sorte metalldører i glass er hot !

Innlegget er ikke sponset.

SORTE METALLDØRER ER HOT 

Gjør døren høy, gjør porten vid, er starten på en julesang. Jeg er enig ! Det er ikke enkelt å velge dører. Det er mange på markedet og det er derfor lurt å undersøke pris og ulike muligheter før man bestemmer seg. 

Jeg ønsket meg sorte metalldører i glass. De er stilige og slipper inn mye lys. Jeg vet det kan være krevende å holde glassene rene med fire små barn i huset. Men det får være.

Jeg så først dørene i et interiør blad. Deretter tok jeg kontakt med drømmekjøkkenet. De ringte meg opp igjen samme dag. Interiørdesigneren var veldig imøtekommende og hjelpsom. Dørene tilpasses etter kundens ønske. Skyvedører tar også mindre plass i rommet enn dører som går ut i rommet.

En dør er ikke bare en dør ! Sorte metalldører i glass er hot og tøft !

 

Ja til foreldreveiledning !

Alle foreldre kunne hatt nytte av foreldreveiledning. Nrk.no publiserte 9.juni 2019 en artikkel om et par som hadde gått på foreldrekurs. De hadde blant annet fått hjelp til å takle sønnens raseriutbrudd. Barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad, kommenterte dagen etter på sin Facebook: ja til god foreldreveiledning- fordi en god barndom varer livet ut. 

Foreldrerollen er krevende. Det finnes ingen oppskrift på hvordan man skal utøve rollen som foreldre. Jeg tror man tar med de beste erfaringene fra sin egen barndom ved sin utøvelse av foreldrerollen. I tillegg trekker man inn erfaringer fra ektefellen sin barndom. Dette skal igjen tilpasses til hvert enkelt barn og hverdagslivet. Det skal ikke være nødvendig å betale for å gå til en barnepsykolog for å få hjelp til å takle barn med angst, sinne, mobbing eller ulike utfordringer ved adopsjon.

Foreldreveiledning handler om å bygge trygge relasjoner, om forholdet mellom foreldre og barn/unge.  Foreldreveiledning går ut på å veilede foreldre til å bli bedre foreldre gjennom refleksjon, evne til å se og involvere barna, vise empati og hvordan man skal takle egen frustrasjon når barnet oppfører seg utfordrende. Dette bør være et tilbud for alle foreldre i Norge.

Foreldreansvaret er tydelig nedfelt i internasjonalt og nasjonalt lovverk, i barnelov, barnevernlov og i FNs barnekonvensjon. Det er samtidig tydelig slått fast at offentlige myndigheter har ansvar for å sikre og trygge barn i oppvekstårene. Spørsmålet er hvor grensen mellom det private og offentlige skal trekkes.

Norske foreldre tilbys et titalls ulike foreldreveiledningsprogram. De mest populære er;  ICDP (International Child Development Program), COS (Circle of Security/ Trygghetssirkelen), Marte Meo og De Utrolige Årene (DUÅ).

Her i huset har en av oss vært på kurs for foreldreveiledning for en del år siden. Dette var et tilbud vi fikk gjennom barnehagen. Alle foreldrene i barnehagen fikk tilbud, men det var kun en som meldte interesse fra vår barnehage, typisk min familie. Jeg fikk inntrykk av at kurset var meget nyttig for egen refleksjon og ulike metoder som kunne benyttes ved ulike konfliktsituasjoner. Imidlertid er mitt inntrykk av at slik kurs bør også følges opp ved et senere tidspunkt. Både for å se om metodene har fungert i praksis, men også for å møte gruppen igjen og bli minnet på de ulike metodene.

Det finnes i dag ingen samlet oversikt over hvor mange foreldre som deltar i slike program, og det kan derfor ikke anslå omfanget av foreldre som deltar i foreldreveiledningsprogram.

Imidlertid er jeg sikker på en ting: JA TIL FORELDREVEILEDNING !