Alene på julaften ?

ALENE PÅ JULAFTEN ?

Innerst i en liten vei,

blinker julelysene mot meg.

Snøen treffer på mitt kinn,

julen gjør oss kanskje blind ?

 

I år åpner vi vårt hjem,

er du kanskje en av dem ?

Er du ensom, familie med barn eller lei,

ikke nøl med å si hei !

 

Det blir ribbe og kaker i julestue`n,

dette hos selveste nordstandfrue`n !

La oss møte julen med glede,

og nissen vil komme med sin slede !

 

Julen handler om å glede andre,

sammen kan vi forandre !

 

Ja til julekort via post !

JA TIL JULEKORT !

En del av julen handler om å videreføre familietradisjoner. Jeg husker godt hver gang årets julebilde skulle ordnes da jeg var liten. Alle barna og hunden måtte posere foran peisen, ute i langrennsløypa eller fra en eller annen familietur.

Det første julekortet i følge wikipedia ble tegnet i 1843. I følge posten sendes ca. 10-13 millioner julekort i desember. Posten har ikke nøyaktige tall på hvor mange kort som ble sendt før, og hvor mange julekort som sendes nå. Jeg er nok av den gamle sorten som fortsatt sverger til julekort via posten. Forbredelsene til årets julekort startet allerede i oktober. Tekst, layout og tema må være på plass og gjerne ha en rød tråd.

I løpet av årene har listen vokst til 200 julekort. I år sendes et julekort hele veien til Costa Rica til biologisk far og hans familie.

Julekort er en enkel og koselig måte å sende en personlig hilsen på til venner og familie. Mine favoritt sider: er Fotoknudsen, Japanfoto eller Kortshop. Design ditt eget kort eller velg mellom ferdig layout.

Alle julekortene henges opp på kjøkkenet. Barna elsker å se og lese kortene.

Ta deg tid til å sende noen julekort til familie og venner ! I 2019 kan det virke som om kort og brev er nesten en utdøende sort. Mange sender nok julehilsen på SMS eller e-post.

For meg er julekort eller julebrev en del av juletradisjonene og er med på å bygge julestemningen.

 

 

 

 

 

 

Verdens største pepperkakeby framfor trening


TRENING ELLER KOM I RETT JULESTEMNING ? 

Klokken ringte 08.30. Det er høyst uvanlig for meg å sove så lenge på en søndag. Jeg pleier heller ikke våkne opp alene på et hotell midt i Bergen. Treningsklærne og løpeskoene lå som vanlig i kofferten, men verdens største pepperkakeby fristet faktisk mer. Enten har jeg blitt lat eller så er jeg crazy julefreak…

Det var uansett det rette valget. For 100 kroner fikk jeg oppleve verdens største pepperkakeby i Bergen. Alt overskuddet går til gode formål for barn og unge. Lukten av julekaker, stemningen, alle små pepperkakehusene og det elektriske toget som kjørte lett mellom bygningene, skaper magi.

Verdens første og største pepperkakeby ble bygget i Bergen 30. november 1991. Det er første og fremst barneskoler, familier, bedrifter og ulik organisasjoner som lager og pynter bygningene til byen.

Plutselig så jeg baren OPUS i pepperkakeformat. Det var der jeg hadde avsluttet kvelden i går etter middagen !

Ingen pepperkakeby uten Brann og fotball stadium.

Det eneste som manglet fra en julefreak var litt julemusikk i bakgrunnen og en varm kopp med gløgg. Dette bør Pepperkakebyen få !

Men julestemning fikk jeg !

Foredrag i Bergen + lysfest !

FOREDRAG I BERGEN + LYSFEST 2019

Lørdag 23.november var jeg invitert til å holde foredrag om min adopsjonshistorie og tilbakereisen til Costa Rica med tv programmet Sporløs. Det er noen måneder siden jeg har holdt foredraget. Foredraget har på mange måter ligget i en lukket skuff, men som jeg måtte ta frem igjen nå. Historien som jeg forteller er langt fra en solskinnshistorie, selv om mange utenforstående kanskje ser slik på den. Jeg fikk lest litt på manuset på flyet, etter at jeg klikket på Norwegian fordi jeg måtte betale 550 kroner for to kilo overvekt for håndbagasjen. Jeg er fortsatt litt irritert.

Hm.. var jeg kommet til Bergen ? Det regnet faktisk ikke.. Jeg hadde heller ikke tatt med meg paraply, optimistisk som jeg er.

I løpet av oppholdet mitt bodde jeg midt i sentrum, Scandic Ørnen.

Første del av dagen fikk jeg gleden av å høre på en resurssterk mor som hadde laget film om familiens opplevelse av å dra tilbake til barnas fødeland. Hun hadde en sterk tro på å rekonstruere historien, slik at barnet på ny kunne huske bedre hva som skjedde da foreldrene hentet barna. Det var utrolig flott å se og høre hvor engasjerte foreldrene var i barnas kultur og landet Kina. Barna fikk lære å lage kinesisk mat, sykle i byen, se barnehjemmet og lære om landets historie.

Etter lunsj var det min tur.

Her er noen tilbakemeldinger som jeg fikk på foredraget mitt :

Kjære Andrea 

Tusen takk for at du deler historien din. Det er en sterk historie, som griper meg rett i hjertet. 

Jeg kjenner meg fysisk utmattet, bare av å høre på den. Historien er din egen, men samtidig kan mange kjenne seg igjen og den kan være til god nytte både for andre som er adopterte og adoptivforeldre. Du formidler på en ekte og reflektert måte. “

 

” Kan ikke bli bedre. Veldig bra og sterk historie “

 

” For oss som venter har ting vært veldig teoretisk eller perspektivet er sett fra foreldrenes side. Det å høre hvordan det har vært for deg som faktisk er adoptert, er viktig og lærerikt. Takk ! “

Bedre tilbakemeldinger kunne jeg ikke fått ! Tusen takk til alle som møtte opp i dag !

Snakk om flaks. Rett etter foredraget fikk jeg også med meg den årlige lysfesten i Bergen ! Over 10.000 mennesker var samlet i sentrum på Festplassen. Feiringen ble avsluttet med sangen, Deilig er jorden og et fargerikt fyrverkeri !

Bergen by night !

 

Disney- jul er hot !

DISNEY JUL ER HOT !

Her kommer mer inspirasjon til juleforberedelsene !

I dag kom mine 200 julekort ! Jeg er som tidligere nevnt litt over gjennomsnittet glad i julen ! Julen er en tid som jeg gleder meg til gjennom hele året.

I år er Disney jul hot ! Disney julekuler er like dekorative i vinduet, som på juletreet. Disse er bestilt fra utlandet.

Disney dørmatte, Disney pysj, Disney sengetøy, Disney bord-løper og Disney grytekluter

Hvorfor ikke pynte stuen med noen lekre velur puter fra Disney !

Mikke mus og gjengen bidrar til å skape den magiske julestemningen man hadde som barn !

 

Pynte til jul i november ?

Det er vel slik med julen som med alt annet- alt starter tidligere og tidligere ? Når er det greit å pynte til jul inne og ute ? Personlig foretrekker jeg å pynte til jul i midten av november. Heldigvis kan jeg puste lettet ut. I følge ” The Journal of Environmental Psychology ” er mennesker som pynter tidlig til jul mer lykkeligere og fremstår som mer inkluderende og vennligere.

MITT FØRSTE JULEMINNE 

Mitt første juleminne, som jeg kan huske, er fra tiden fra barnehjemmet. Jeg var ca. fem år gammel. En som arbeidet frivillig på barnehjemmet tok meg med til et kjøpesenter i San Jose`. Der fikk jeg for første gang se et stort juletre med mange lys og julekuler på. Øyne mine skimte trolig like mye som julelysene på treet. Det er noe magisk med julen. Den følelsen har jeg hatt siden jeg så det store juletreet på kjøpesenteret.

MØRKETIDEN 

” Sneen dalte lett og fin

og strøk blidt mot ruten min

i morges da jeg drømte på min pute.

Vi tok skjerf og votter på,

hastet veldig med å gå 

Snart var det tusen barnespor der ute.

Og vi tenner våre lykter når det mørkner ” ( Vi tenner våre lykter )

Dette er en av hovedgrunnene til at jeg pynter til jul i november. Jeg ønsker å bringe frem lys, varme, hygge, nostalgi og spenning i huset.

Rosendahl Adventstake Gull ,Karen Blixen

 

Julekalenderne fra Lexington henger allerede på veggen.

Forleng den gode julestemningen med å pynte tidlig til jul. Da kan desember brukes til å bake, vaske og invitere venner og familie til juleselskap !

 

Må ha før julebordet – eller gavetips ?

DETTE MÅ DU HA FØR JULEBORDET ! 

Det er straks desember og mange har kanskje allerede startet med julebord sesongen. Jeg er ikke stor fan av julebord, men noen blir det likevel. Dette må jeg ha før julebord sesongen.

  1. Luxury Bio-cellulose face mask. Butikk: Fredrik&Louisa
  2. Elizabeth Arden, Advanced Ceramide Capsules. Den beste Serum til ansiktet
  3. Elizabeth Arden, Ceramide Day Cream
  4. Acqua di Parma, Eau de parfum. En tung, men femenin parfyme

5. Brilliant Smile Whitning evo Strips. Få hvite tenner. Disse kjøper jeg fra min tannlege.

6. Curaprox, daydreamer tannkrem fra Swiss Premium Oral Care

7.  Naturlige negler med Duri Pastel Diamant, Maybelline New York

8. Hårpynt fra Noma

9. Store øredobber

10. Krølltang. Få fine krøller til julebordet !

 

 

 

 

Adoptert gutt drept – nok et drap som ryster meg !

Foto: Fra Dagbladet.no

DRAPET PÅ OSCAR ANDRE`OCAMPO OVERN (15) RYSTER MEG 

Første gang jeg leste om drapet var 06. november 2019. I Utrop.no var overskriften som følgende :

Adoptert gutt (15) seksuelt misbrukt og drept av far

Allerede ved det første ordet må jeg stoppe opp. Adoptert. Det er ikke mange måneder siden jeg leste om drapet i Bærum på adopterte Johanne Zhangjia. Hun ble drept av sin stebror fordi hun var av asiatisk opprinnelse. Denne gangen leser jeg med en stor og vond klump i halsen om en gutt som ble adoptert fra Colombia som ble frarøvet sin barndom og drept av sin egen adoptivfar.

 

Dette drapet og drapet på Johanne Zhangjia går sterkt inn på meg. Det er flere grunner til det. En av hovedgrunnene er trolig fordi vi er adopterte fra utlandet. Det er ikke så mange av oss. Jeg kan relatere meg til adoptiv biten i livet deres. Det å komme til en ny familie i Norge som liten.

Men hvor på veien sviktet systemet for Johanne Zhangjia og Oscar Andre`?

Kunne systemet fanget disse barna opp tidligere og kanskje hjulpet dem ?

Vi får trolig aldri svar på spørsmålene. Men spørsmålene må stilles !

Det er i dag ingen fast oppfølging av den adopterte eller adotivfamiliene etter at adopsjonen har funnet sted. Dette må på plass og det er kun staten sitt ansvar. Dette har alle tre adopsjonsforeningene påpekt, samt UAPU.

Mine tanker går til pårørende og lokalsamfunnet som sitter igjen med en tom plass og uten deres kjære, Oscar Andre`.

Hvil i fred, Oscar Andre`.

– Andrea Johanna –

 

 

 

 

 

Vinterfest på IKEA 2019

DETTE BØR DU HANDLE PÅ IKEA FØR JUL !
Jeg er den crazy mum som planlegger julen i løpet av hele året ! I midten av november starter jeg med å pakke frem julepynten !
Julemusikken strømmer ut fra høyttaleren og fire dansende barn løper rundt og plukker på de gamle nissene og figurene.

Dette bør du handle på IKEA i år :

1. IKEA pepperkakedeig

2. Gull kubbelys fra serien Vinterfest

3. Vinterfest servietter

4. Vinterfest muffinsformer

5. Teip med sort beholder : Fullfölja

6. Bake kjevle i tre

7. Batteri ( til div. leker og julepynt )

8. Grå/ grønne lange lys ( Klokhet )

9. Julepapir

10. mer pepperkakedeig !

Det skader ikke å være tidlig ute med juleforberedelsene !

Adopterte må dele erfaringene sine

DELE ERFARINGER KNYTTET TIL RASISME OG DISKRIMINERING 

På søndag deltok jeg på møte som ble arrangert i regi av Norsk- Colombianos Forening ( NCF ). Formålet med møtet var å dele adoptertes erfaringer knyttet til rasisme og diskriminering. Jeg måtte ta med to av barna mine på møte. Noen ganger blir det slik.

Norsk- Colombianos Forening består av og for adopterte fra Colombia. De arrangerer ulike tema kvelder, arrangementer og aktiviteter som fungere som et samlingspunkt for mange adopterte.

Søndagens tema var rasisme. Første del av møte var det en kort introduksjon over hva rasisme egentlig er. Deretter var det tre unge menn som delte sin adopsjonshistorie, herunder egne erfaringer knyttet til rasisme. Det var særlig en historie som gjorde mest inntrykk på meg. Det var en mann som fortalte som grove hendelser knyttet til rasisme og hans hudfarge. Dette ble så lille til slutt, at han ikke ønsket å leve lenger.

For meg var dette en ny opplevelse. Det å sitte i et rom med kun adoptere og dele og stille spørsmål til hverandre. Jeg så et tydelig behov blant flere i rommet som synes dette var en bra og viktig temakveld.

Jeg foreslo at UAPU, UTAD Critical og NCF kanskje kan gå sammen for å arrangere tilsvarende slike kvelder.

Det er vi adopterte som kjenner best våre historier og utfordringer.