Kan nesten ikke vente..

2019- et spennende år.. 

Jeg har nettopp kommet tilbake fra årets siste løpetur. Jeg pleier å si at jeg var sporty en gang før alle barna kom. Nå blir jeg lykkelig dersom jeg har overskudd eller tid til å trene. I kveld måtte jeg bare løpe meg en tur. Kroppen er så spent og det kribler i magen. I flere uker har jeg holdt på en (eller flere ) hemmeligheter. Det fine med å løpe ute er å kjenne på friheten, trekke inn den kalde vinterluften og få utløp for alle følelsene.

Her er en kort oppsummering av året 2019 i bilder.

Bursdagsfesten i januar ble topp, uten selvfølgelig litt drama fra meg. Jeg lagde hjemmelaget tre retters middag til 25 venner.

I løpet av året har jeg vært så heldig å få lov til å holde flere foredrag om min adopsjonshistorie og tilbakereise til Costa Rica i 2018 med TV 2. Tusen takk for alle positive tilbakemeldingene. Det har inspirert meg til å fortsette å dele mine personlige erfaringer rundt adopsjon.

Det var stor spenning knyttet til tv serien Sporløs. TV 2 arrangerte en topp fest for alle ti deltagerne. Min episode ble sendt i mars 2019. Responsen fra hele Norge var helt fantastisk og rørende.

En av turene jeg husker best, var da jeg holdt foredrag på Hurtigruta. Det var min første opplevelse med Hurtigruta og Nordland. Det var en uforglemmelig tur. Her er bilde av fjellformasjonen; De sju søstre.

En annen tur som kommer høyt opp på listen er turen til Frankrike for å feire min kjære svigerfar.

Ingenting slår sommeren på Hvaler. Like fantastisk hvert år med gode venner, vin, musikk, båtlivet, måker og familieidyll.. ( til tider, selv med fire barn..)

En annen ting jeg vil huske med blandende følelser er planleggingen og gjennomføringen av første minnemarkering for avdøde Johanna Zhangjia. Takket være UAPU og mange sene kvelder, ble dette en start på en meget viktig debatt rundt rasisme blant adopterte.

Jeg vil heller aldri glemme da jeg tilfeldig leste e-posten min på vei hjem. Helt i sjokk leste jeg at jeg var en av de få som var blitt invitert hjem til Erna Solberg for å markere Verdensdagen for forebygging av selvmord. Under arrangementet møtte jeg tilfeldig en ung jente, Anna. Lite visste jeg om at dette ville bli starten på et helt unikt vennskap.

I dette møte representerte jeg Adopsjonsforum. I løpet av året ble jeg styreleder i Adopsjonsforum. Det ble en brå og bratt læringskurve. Styreleder jobben utføres på min fritid, men det en en meget givende og spennende jobb.

En annen tur jeg vil huske på grunn av flere omstendigheter, er NAC turen til Island. Fantastisk tur med mange dyktige mennesker og mye relevant faglig innhold.

Mor- datter turen til London i oktober 2019 vil jeg også huske godt. Fantastisk tur og opphold i Surrey hos venner, rød løper til Lion King forestilling.

I morgen er det årets siste dag. For meg starter året trolig med et PANG !

Jeg gleder meg til å dele min hemmelighet(er) snart.

Jeg ønsker alle et riktig godt nytt år !

-Andrea Johanna-

 

Min største utfordring i år..

“Da du ble født var du min grunn til å være, og siden jeg elsker deg, håper jeg at jeg aldri mister deg igjen..” 

Jeg tar en slurk kaffe fra koppen. Kaffen er selvfølgelig fra Costa Rica. Jeg ser på koppen. Det var en gave fra min biologiske far i juni 2018. Et sted i Costa Rica sitter han og drikker kaffe, fra lik kopp. Han lagde en til hver av oss. 

HVORDAN FORENE TO KULTURER ? TO ULIKE SJELER, MEN MED SAMME DNA ? 

Det er noe med julen. For meg er julen todelt. På den ene siden handler julen om glede, samhold, gaver og forventinger, men på den andre siden handler den også om det motsatte. De rolige juledagene er også en tid som fremkaller refleksjon, ettertanke og en sårbarhet.

Det er ett ord som betyr mye for meg, men som også har fått en utvidet betydning i løpet av året og det er ordet: FAMILIE.

Takket være TV 2 og programmet Sporløs, fant jeg mine biologiske foreldre etter tretti år. Den største utfordringen for meg i år har vært å finne en plass i hjertet og hodet til min biologiske far. Jeg hadde aldri trodd at han hadde lett etter meg og mine søsken i over tretti år.

Min største utfordring i år har vært å lære å kjenne hans kultur, som også en gang var min egen. Og samtidig kjenne på at dette er en del av meg. Jeg er ikke bare norsk, selv om jeg ble adoptert hit da jeg var seks år. Jeg har bestemt jeg for gradvis å bli kjent med min biologiske far. Gjennom hele denne prosessen har jeg vært sikker og stødig på at min familie er her i Norge. Men det utelukker ikke at jeg kan tillate meg å bli bedre kjent med kulturen i Costa Rica, og ikke minst bli bedre kjent med min biologiske far. Han var kun 14 år da han fikk meg. Han var bare et barn selv.

Vi er to ulike sjeler som bor i to helt forskjellige land, jeg i Norge og han i Costa Rica. Felles er at vi har samme DNA og lik kaffekopp som vi begge drikker fra hver morgen.

-Andrea Johanna-

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja til åpenhet- Ari Behn

God natt, hvisker jeg inn i øret på minstemann på to år. Jeg lister meg forsiktig ut av rommet. Det er første juledag og familieselskapet er over. Jeg tråkker først over togbanen som dekker gangen og deretter over bilbanen som dekker stuegulvet. Jeg setter meg på en stol og leser overskriften på vg.no: Ari Behn er død ! Deretter står det at han har tatt sitt eget liv. Jeg blir sittende stille og taus på stolen. Jeg kan nesten ikke tro det jeg leser. 

VERDENSDAGEN FOR FOREBYGGING AV SELVMORD & VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE 

I løpet av det siste året har jeg skrevet om Verdensdagen for forebygging av selvmord, da jeg var invitert hjem til statsministeren 10.09.2019.

Jeg har også skrevet om hvordan Anna og jeg møttes til en kaffe for å markere Verdensdagen for psykisk helse

Aldri før har vår kronikk vært mer aktuell. Jeg anbefaler alle å lese kronikken HER

Personlig kjente ikke jeg Ari Behn. Det var gjennom ulike medier jeg dannet meg mitt eget bilde av ham.

Takk til kongehuset for deres åpenhet rundt Ari Behns selvmord. Dette bidrar til mer åpenhet om et sårt og vanskelig tema og økt kunnskap.

Hele Norge fikk nyheten om dødsfallet til Ari Behn midt i julefreden første juledag. Han var Askeladden som trollbandt Norges prinsesse og hele kongeriket.

Min dypeste medfølelse går til tre barn som har mistet sin far i julen og nærmeste familie og venner.

Sett av tid til hverandre, det bør vi alle gjøre.

 

-Andrea Johanna –

 

 

 

 

Trist, men tankevekkende..

EN TRIST ANNONSE PÅ FINN.NO 

For noen dager siden ble jeg tipset av en jente i nabolaget om denne annonse på finn.no. Klikk for å lese annonsen på finn. HER

En modig kvinne deler sin historie. Hun forteller om at desember er en ekstra vanskelig tid. Hun beskriver desember som

” Desember er alltid tung, lang og vond. Minner, smerter, angsten, kroppen og hodet

sloss om oppmerksomhet og tærer meg på innsiden. Den måneden som pleier å blåse ut den 

lille livsgnisten jeg kjemper, klamrer jeg meg til hele året for å prøve å stå oppreist. Umulig å sove 

bort, stenge ute. Det er jul overalt og selv om jeg lever isolert fra omverdenen, blir jeg påvirket av 

selskapet mitt, radio, tv, blogger og FB. Naboen pynter, kommer med fulle poser og det 

lukter godt av kaker og julemat. Julen får meg til å føle på alt jeg ikke har, venner, familie, tradisjoner… 

 

Videre forteller kvinnen om hennes lange kamp med anorexia. Kvinnen forteller også at hun er adoptert, men hadde en vond og mørk barndom.

Mens jeg leser teksten, blir jeg trukket inn i hennes lille verden. Det gjør vondt å lese historien hennes. Den gjør meg trist, men samtidig beskriver hun så godt hvor vanskelig julen kan være for mange mennesker.

Jeg skrev tilbake til kvinnen og inviterte henne hjem til oss på julaften. Svaret sjokkerte meg dessverre ikke. Hun beskriver i sitt svar om at sykdommen dessverre begrenser hennes sosiale liv. Hun takket for invitasjonen og omtanken. Hennes sosiale liv er å følge ulike bloggere, og på den måten leve familielivet gjennom dem.

Dette er tankevekkende. Alle bloggere, influencere og andre mennesker som er aktive på Instagram bør tenke seg nøye om hvilket budskap og verdier de videreformidler til mennesker der ute.

Mine tanker går denne julen til kvinnen som skrev annonsen på finn og alle andre som synes julen er en vanskelig tid.

-Andrea Johanna-

 

 

Stresset før jul ….??

Stresset før jul ? 

 

Desember kommer alltid like brått på hvert år.. Hvert år sier jeg til meg selv at neste år skal jeg være tidlig ute med gaver, julekort og julebakst. Listen over ” to do things ” er lang i desember.

Her er et utdrag fra listen min:

 • vaske vinduer, dører og dørlister – ikke gjort
 • hårklipp på alle fire barna – ett barn gjenstår
 • postlegge alle julekortene- delvis utsatt
 • handle julegaver- fortsatt noen som mangler
 • bake lussekatter- fem dager for sent
 • bake og pynte pepperkakehus- er allerede knust av barna
 • pynte juletreet- ferdig
 • ordne med gaver/godteri til julestrømper *4 – noe gjenstår
 • handle inn julemat- utsatt
 • jule-sengetøy på alle sengene- ferdig
 • rekke over fire julebord – ferdig
 • Delta på fem juleavslutninger- uh.. heldigvis ferdig

Stresset.. ? ja..

Men heldigvis blir det jul i år også.. Det er bare å senke skuldrene, lage en kopp med gløgg og krype ned i sofaen med en klassisk julefilm.. Jeg velger det siste:)

 

 

Gave til statsministeren…

EN LITEN GAVE TIL STATSMINISTEREN

Onsdag 11. desember 2019 var Anne og jeg invitert hjem til Erna Solberg for å ta en kaffe. Erna Solberg ønsket å møte forfatterne bak kronikken som ble publisert i Nordstrand blad i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10.10.2019 Trykk på linken for å lese artikkelen HER

I følge normal skikk og bruk regler, bør man ta med en gave når man blir invitert bort til kaffe og kake. Hva gir man til statsministeren ? Jeg tenkte først på å lage en julekule til henne, som hun kunne henge på juletreet. Grunnet liten tid og mangel på kreative ideer kom jeg deretter på å ideen om å ta med kaffe fra Costa Rica og bladet Juledrøm. Det ble ingen av delene.

Takket være min datter på ni år, ønsket jeg å involvere barna i gaven til statsministeren. Jeg ga klassen en oppgave om å skrive en ønskeliste for alle verdens barn. Barna tok oppgaven på alvor og skrev de vakreste ønskene jeg har lest.

Erna Solberg leste opp alle ønskene høyt. Det var gode og kloke ønsker, var hennes kommentar. Hun takket også for gaven !

 

Jeg er stolt og imponert over alle elevene som skrev ønskelisten til alle verdens barn. Det er godt å se at de klarer å se hva som er viktig for mange barn i verden.

 

Statsministeren ønsker å ta en kopp kaffe med Anna og meg !

Statsministeren ønsker ta en kopp kaffe med Anna og deg. Slik startet e-posten som jeg mottok for noen dager siden. Erna Solberg ønsket å møte oss personlig for å prate mer om bakgrunnen for kronikken, som vi skrev i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober 2019. 

EN MORGEN UTENOM DET VANLIGE

Snømannen Kalle, han er grei og god som gull.. Musikken fyller bilen med den sangen som er mest populær akkurat nå for barna. Jeg kan ikke noe for det, men jeg tror jeg synger litt med i en periode. Hodet mitt er et annet sted. Mine tanker går til dagens kaffemøte hjemme hos Erna Solberg. Jeg kan fortsatt ikke tro det. Norges statsminister har inviterte Anna og meg til en kopp kaffe for å bli kjent og for å prate om psykisk helse. I bilen ligger gaven klar og i tillegg fikk jeg i siste liten skrevet et julekort til Erna Solberg.

Jeg får som vanlig dårlig tid. En taxi står ledig rett ved siden av meg og jeg bestemmer jeg for å hoppe inn. Jeg kan bare ikke komme for sent til dette møtet. Taxisjåføren snur seg mot meg og spør hvor jeg skal. Jeg sier litt nervøst; kan du kjøre meg til statsministerboligen? Han fortsetter å se på meg og rynker litt på nesen. Statsministerboligen?, gjentar han. Ja, sier jeg og forklarer han at den ligger rett bak slottet.

Jeg hopper glad ut av bilen og ser Anna stå klar. Jeg gir henne en klem og kjenner at jeg er lettet over at jeg faktisk rakk det.

I det vi går inn i den private delen av statsministerboligen går det plutselig opp for meg at jeg er hjemme hos Erna Solberg. Tidlig på morgenen hadde hun frokost med fredsprisvinneren, Abiy Ahmed, og nå skal hun møte Anna og meg. Jeg ser at Anna også er litt nervøs.

Plutselig kommer Erna Solberg inn i rommet. Kameraene og lys settes på og vi hilser.

Jeg ønsker ikke å gå i detaljer rundt alt vi pratet om. Hovedtrekkene gikk i viktigheten av å sette av tid til andre mennesker. Ingen mennesker skal kjenne på en følelse av å ikke ha en egenverdi. Alle mennesker har en verdi. Jeg beundrer Anna for hennes åpenhet om sykdom og mørke tanker om livet. Samtidig beundrer jeg hennes innsikt fordi hun spør om hjelp. Jeg er utrolig glad for at Anna tok kontakt med meg og spurte om jeg ville ta en kaffe med henne. I mine øyne er hun nåtidens forbilde !

Begge får mikrofon og lyd testes.

Jeg hadde aldri trodd at jeg personlig skulle overrekke familiens julekort til statsministeren.

HVA !!! Skal jeg hjem til ….

Jeg har alltid spøkt med at jeg vokste opp høyt i en palme i Costa Rica. Da jeg kom til Norge elsket jeg å klatre i store trær. Etter at jeg ble adoptert til Norge har jeg ofte kjent på følelsen av å ikke passe inn helt. Det var spesielt i barne og ungdomsårene jeg kjente på dette. Verdensdagen for psykisk helse var 10. oktober 2019. Denne dagen møtte jeg Anna på Holtet bakeri. Sammen satte vi av tid til hverandre. Det er tydeligvis flere mennesker som har lest artikkelen vår. For noen dager siden sperret jeg øynene mine opp .. HVA, tenkte jeg.. Har jeg blitt invitert hjem til …. 

Nordstrand blad trykket artikkelen som vi skrev sammen. Les HER

Jeg husker faktisk ikke hvor jeg var da jeg leste e-posten. Først og fremst ble jeg veldig overrasket, deretter glad og til slutt litt nervøs og redd. Herregud.. skal jeg møte vedkommende privat ?

I forbindelse med kaffemøte på onsdag har jeg i dag tatt kontakt med en av mine favoritt psykologer; Hedvig Montgomery. Hun har spesialisert seg på familieterapi og har blant annet skrevet boken Foreldremagi. Hun svarte på alle mine spørsmål. Tusen takk !

Jeg har også vært i kontakt med en annen barnepsykolog.

Jeg ser virkelig frem til å møte Anna og …..

NRK vil dokumentere møtet.

FØLG MED !

 

 

Aldri for sent med en ønskeliste…

Bildet er tatt med tillatelse fra min datter.

Kjære julenissen.. Slik starter trolig de fleste ønskelistene til nissen. Jeg husker godt mine første og største ønsker. Jeg ønsket meg to ting da jeg bodde på barnehjem i Costa Rica som femåring. Det ene ønske var å få nye foreldre og det andre ønske var å bli sett. Jeg tror alle mennesker har et behov for å bli sett og verdsatt av noen. Ønskelistene mine har variert selvfølgelig i både innhold og mottakere. Da jeg var syv år gammel skrev jeg min første ønskeliste til julenissen i Norge. Da hadde jeg plutselig fått begge ønskene mine oppfylt. 

 

ØNSKELISTER, BÅDE FOR VOKSNE OG BARN 

I løpet av barneskolen skrev jeg ønskeliste hver jul til julenissen. Jeg husker godt hva jeg skrev på listene. Det ene året var det en stor sakkosekk som jeg ønsket meg mest. Det andre året et barbie hus. På ungdomsskolen sto det plutselig ikke julenissen på ønskelisten, men : til mamma og pappa ! Da hadde jeg skrevet Levis 501 bukse, SNC vest, slalåmski og dra på så mange fester jeg ønsket.

 

Det er noe spesielt med ønskelister. Jeg fikk mine to største ønsker oppfylt. Det er lov til å drømme, det er lov til å være full av forventinger og ja det er lov å tro på nissen. Min datter på ni år tror fortsatt på nissen. Da jeg leste ønskene hennes for årets jul, ble jeg faktisk rørt. Jeg hadde kanskje trodd det skulle stå PC, elektrisk drone eller en tur til Hellas.. Men øverst på listen står; Aftenposten junior. Jeg kan ikke si annet jeg jeg ble litt stolt da jeg leste det. Et annet vakkert ønske er noen fine bilder av familien hennes.

I år har jeg ikke skrevet ned en ønskeliste. Jeg har stort sett alt jeg trenger, men jeg vet det er mange som ikke har det slik.

Jeg ønsket å bli sett på barnehjemmet. Nå kan jeg bistå med å se andre mennesker på min vei, som kanskje ikke har en nær familie eller har det vanskelig.

Klassen, til min datter, har fått en helt unik oppgave fra meg. Innen onsdag skal de ha skrevet en ønskeliste, som jeg skal overrekke til en helt spesiell person i Norge. Jeg gleder meg !

Lykke til med din ønskeliste !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collagen PRO – Invester i din helse !

Reklame | COLLAGEN PRO

Jeg har naturlig mye energi. Hver morgen spretter jeg ut av sengen og klar for å starte på en hektisk dag. En far i barnehagen lurte på om jeg gikk på noe, da han mente jeg rakk så mye i løpet av en dag. Nei, sa jeg litt forfjamset. Men jeg skulle ha sagt at jeg går på Collagen PRO.

Jeg skal være ærlig å innrømme at hverdagen med fire små barn og full jobb er alt annet enn rolig. For noen måneder siden ble jeg introdusert for et norskutviklet kosttilskudd, Collagen PRO fra Labpharma. Min mann kastet seg også over produktet. Hvorfor ikke prøve ?

NÅ er det gratiskampanje ! Bestill HER  og du kan prøve produktet gratis ! 

Hva er Collagen ?

Alle har kollagen i kroppen. Det er et protein som kroppen lagrer på samme måte som alle andre proteiner i kroppen. Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet for både mennesker og dyr. Normalt vil kroppen selv produsere tilstrekkelig med Kollagen. Men stress, aldring, røyking og høyt sukkerinntak kan hemme eller redusere Kollagen inntaket.

Hvorfor tar jeg Collagen PRO hver dag ?

Overskudd: Collagen PRO gir meg overskudd i en ofte meget hektisk hverdagen. For meg er overskudd viktig for å rekke over det jeg ønsker. Collagen PRO hjelper meg til å få overskudd til å yte på jobb, være en mor med mye energi og ha overskudd til å trene. Collagen PRO gir meg overskudd til å være den beste utgaven av meg selv. Ikke la vinteren og kulden suge ut energi av deg. Ta Collagen PRO !

Sunt og friskt hår: Jeg har ammet alle mine fire barn lenge. Det sliter mye på håret og ikke minst all hårtapet. Etter at jeg brukte Collagen PRO påvirket dette håret mitt også. Håret fikk ekstra næring slik at det ble sunt, sterkt og tykkere.

Ren hud – mindre rynker: Aldring er en naturlig prosess i huden. Kollagen påvirker hvor raskt denne aldringen går og hvor tidlig rynkene vil bli synlige. Økt alder medfører at kollagen blir ødelagt og skadet. Kollagen er avgjørende for å få en fin og vakker hud som ser ung og “fresh” ut. Uansett hvor eksklusive ansiktskremer som finnes på markedet, kan ingenting sammenlignes med hva Collagen PRO gjør med huden min. Collagen PRO gjør at huden min ser ren og ung ut.

Forebygger skader – Jeg har trent mye siden jeg var 10 år gammel. I mange år var jeg i Norges toppen i RS. Jeg har alltid trent mellom 4-6 ganger i uken, alt fra ski, telemark, løping, sykling og surfing. Heldigvis har jeg aldri hatt skader som rygg eller kneskader. Jeg, som alle andre, blir ikke akkurat yngre med årene. Fokuset blir å forebygger skader. Collagen bidrar til å styrke brusk, leddbånd, sener og bed. Collagen PRO inneholder ingredienser som bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knokler og leddenes normale funksjon.

En av hovedgrunnene til at jeg tar Collagen PRO hver dag er nettopp for å forebygge skader som kne og rygg problemer. Jeg ønsker å trene mye, uten å bekymre meg for aldring og potensielle skader.

 

Det er anbefalt to tabletter hver dag. Tablettene er lett å svelge med vann. Collagen PRO inneholder også vitamin C, vitamin K og vitamin D. Det betyr at alt jeg trenger,ved siden av et sunt og variert kosthold, er kosttilskudd: Collagen PRO. Det lønner seg på lang sikt å investere i helsen din !

GJØR SOM MEG OG TA COLLAGEN PRO HVER DAG

God helse er nøkkelen til et rikt liv !

Bestill i dag og få gratiskampanje. Trykk HER

Kjøp Collagen PRO nå – og du bedre helse vil få !