« din biologiske mor var prostituert «

Foto: tv2


SPORLØS SESONG 7 EPISODE 4 – GUATEMALA

Det er søndag og det betyr enda en reise med tv2 programmet, Sporløs. Tekoppen er klar og den varmer hendene mine. Jeg setter meg i sofaen med hele familien. Hver reise er annerledes, selv om alle har det samme målet: finne hele historien. 

 

FEIL FARGE OG FEIL HØYDE 

Alexa Maria var bare ca. to år gammel da hun ble adoptert til Norge. Reisen fikk fra Guatemala til en liten gård i Nordfjordei. Alexa Maria forteller om en barndom som var preget av mye usikkerhet og mange spørsmål som hun ikke klarte å besvare. Alle spørsmålene og kommentarene om hudfarge, høyde eller hjemlandet førte til at hun alltid har kjent på et stort hull i tilværelsen.

Det eneste hun har er et baby bilde av seg selv og fostermoren. Alexa vet også at moren hennes var født i Honduras, men måtte flykte ulovlig til Guatemala.

Det var kun et ord som kom ut av munnen til Alexa, da programlederen spurte om hun ville dra til Guatemala: ENDELIG.

 

FOSTERMOR 

Reisen går til Guatemala City der de blir møtt av etterforskeren, David. David forteller at morens navn ikke fremkommer av noen registre, men et annet navn blir første ledetråd, Alexas fostermor.

I en liten bygd seks timer fra hovedstaden, kan endelig Alexa få møte kvinnen som passet på henne som baby. Det er tydelig at dette møte betyr mye for dem begge. Moren til Alexa var bare 16 år gammel da hun fikk Alexa. Hun ga bort barnet til sin venninne. Fostermoren forteller at hun passet på Alexa i ni måneder, men at hun aldri fikk Alexa tilbake fra et sykehusopphold. Sykehuset kunne ikke gi barnet tilbake til fostermoren, fordi hun ikke var biologisk mor.

-Det var en stor lettelse å få beskjed om at fostermoren ikke hadde fått betalt for å passe på meg, forteller Alexa. Alexa sier selv at hun kjente på en stor takknemlighet for at fostermoren hadde gitt henne kjærlighet og omsorg som en mor ville ha gjort. Fostermoren vet ikke hvor moren til Alexa er i dag, men at hun jobbet på en bar.

PROSTITUERT 

I et av de farligste områdene i Guatemala City leter de etter en bar der moren skal ha jobbet. Alexa får informasjon om at moren var prostituert.

Personlig var dette noe jeg fryktet aller mest å høre, da jeg selv startet Sporløs reisen. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg fryktet alltid det verste. Jeg ventet derfor spent på reaksjonen til Alexa. Den kom aldri. De finner baren, men de får ikke slippe inn med kamera. Hele stedet er mørkt, trist og dystert. Jeg forstår ikke helt hvordan Alexa klarer å beholde en slik ro.

Reisen fortsetter til Honduras. Hele tiden får de beskjed om å passe seg og være forsiktige. Det er kanskje ikke så rart siden Honduras hovedstad er en av byene i verden med flest mord.

Bak i en politibil blir de fraktet til en større politistasjon der registeret er. På veggen utenfor politistasjonen henger det bilder av savnede barn. Slike bilder gjør utrolig inntrykk på meg. Det er lett å tenke: det kunne vært meg. Det blir treff i databasen på Alexas biologiske mor. Hun befinner seg i en by som heter El Progreso.

RØRENDE MØTE

Alexa hadde nesten gitt opp håpet om å få treffe sin biologiske mor, men i nabobyen Monte Fresco kan endelig reisen ta slutt for Alexa. Det er sterkt å høre fra moren at hun ikke hadde noe å tilby datteren på den tiden. Det var derfor hun måtte gi henne bort. Moren virker oppriktig glad for at Alexa er tilbake, og hun ønsker å gripe sjansen til å be om tilgivelse. Tårene og ordene sier alt. Moren faller på knærne i det hun klemmer Alexa. Det er vanskelig å holde tårene tilbake. Mor og datter ser like ut.

 

Tusen takk til Alexa for at du tørr å dele så mye av deg selv og alt du har opplevd i barndommen. Det er veldig modig å delta på Sporløs i en alder av 20 år. Du er sterk og jeg håper du vil bli enda sterkere etter denne reisen.

-Andrea Johanna –

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg