God psykisk helse er viktig for å takle livet

Foto: Nordstrand blad

 

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE 10.10.2020

Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele verden 10. september . Markering av Verdensdagen er viktig for å fremme økt bevissthet rundt psykisk helse. Alle mennesker har en psykisk helse. I år er tema: spør mer. Ikke gå rett rett forbi, men stopp opp og spør om hvordan det går. 

 

GI TID
I fjor møttes Anna og jeg på en café på Holtet for å markere Verdensdagen for psykisk helse. Sammen skrev vi en kronikk i Nordstrand blad. Les HER. Kronikken nådde Erna Solberg, og vi ble senere nevnt under årets nyttårstale.
KAFFEMØTE UTVIDES 
Anna og jeg har holdt kontakten i løpet av året. Vi har avtalt av vi skal møtes igjen i dag for å markere Verdensdagen for psykisk helse. Imidlertid har jeg blitt kjent med flere unge mennesker som har gitt uttrykk for at de også ønsker å markere denne dagen. Derfor har jeg i år også invitert Mathias og Maria.
Maria er født i Argentina. Hun har stått frem med sin historie om voldtekt. Maria skriver følgende om hvorfor hun ønsker å delta på kaffemøte på lørdag.

Jeg føler en glede, en så uendelig glede. En glede som jeg aldri har kjent før. Og jeg er spent! Hva bringer fremtiden? Hva bringer livet nå?

Så kommer redselen igjen. Den følelsen om at jeg aldri kommer til å strekke til. Jeg kommer aldri til å kunne være “normal”.  Jeg har for mye bagasje i forhold til nærhet med mennesker. Følelsesmessig helt utslitt av å forklare arr på kroppen og angst som dukker opp.

For jeg har fått meg kjæreste. En mann. For første gang, en mann. Så imens hjertet er forelsket, sider hodet..: hva skal du med kjæreste? Hvordan skal du som har gått igjennom overgrep og misbruk klare å være sammen med en mann? Hva kan DU gi han>>

 
Mathias er homofil  og har slitt med angst. Han skriver følgende om hvorfor det er viktig å møtes for å markere denne dagen; 
 
” For meg er det veldig viktig å markere Verdensdagen for psykisk helse fordi jeg har slitt mye selv. Jeg sliter med sosial angst og tidligere depresjon pga. barnevern historie og homofili. Jeg er nysgjerrig og jeg ønsker å bidra med å spre budskapet om at åpenhet rundt psykiske helse er viktig ” 
 
HVORFOR BRY SEG  
I dag skal vi alle møtes for å ta en kopp kaffe, bli kjent, vise åpenhet og nysgjerrighet. Sammen for å markere Verdensdagen for psykisk helse.
Jeg ser virkelig frem til å møtes, og synes det er veldig rørende og flott at kaffemøte mellom Anna og meg har utvidet seg.
For meg handler Verdensdagen for psykisk helse om å vise interesse for andre mennesker, og at dette gir positiv effekt ikke bare for deg selv, men også for andre. Det handler om å bygge gode relasjoner til mennesker, det må ikke nødvendigvis være familie eller gode venner. Det å møte mennesker med åpenhet og tilstedeværelse er viktig.
Det finnes dessverre altfor få helsetilbud for minoritetsgrupper som sliter psykisk. Derfor trenger vi å informere om hvor man kan få hjelp, og også oppfordre folk til å passe på hverandre ekstra godt i denne tiden der det oppfordres til å holde avstand grunnet pandemi. Jeg er derfor veldig stolt over at jeg bidrar i en informasjonskampanje rettet mot minoriteter på flere språk. Mer informasjon om kampanjen kommer senere. 
God psykisk helse krever at alle tar ansvar. Vi har faktisk muligheten til å gjøre samfunnet til et bedre sted å leve ved å inkludere og styrke hverandres psykiske helse. Det er også viktig å påpeke at selv om man har en internasjonal dag for å markere psykisk helse, er det viktig å tenke på dette hver dag.
I morgen kan du lese om hvordan kaffemøte gikk !
– Andrea Johanna –
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg