Hjemme hos Erna Solberg for ett år siden

Foto: Privat

VERDENSDAGEN FOR SELVMORDSFOREBYGGING 2020

I dag er det nøyaktig ett år siden jeg var invitert hjem til Erna Solberg for å markere Verdensdagen for selvmordsforebygging. I fjor var vi ca. 100 mennesker som personlig ble invitert hjem til statsministerboligen på bakgrunn av en søknad. I min søknad skrev jeg om adopsjon, rasisme og etteradopsjon. En av gjestene som jeg ble kjent med het Anna. 

 

VIKTIG MARKERING

Hvorfor er det viktig med en dag som denne? Selvmord er et samfunnsproblem som angår oss alle. Temaet skaper ofte sterke reaksjoner i oss. I følge data fra Dødsårsaksregisteret fremkommer det at det i 2018 var 674 mennesker som tok selvmord i Norge. Av de 674 livene som gikk tapt var 202 kvinner og hele 472 menn. Selvmord angår oss alle fordi vi ofte kjenner noen som har tatt livet sitt, prøv å ta livet sitt eller gitt uttrykk for et ønske om å avslutte livet. Hvert år berøres ca. 5000 – 6000 etterlatte eller nærstående på grunn av selvmord. Jeg er derfor veldig glad for at regjeringen fortsetter å sette fokus på nettopp denne viktige dagen. Erna Solberg holder i dag et åpent digitalt møte for å markere Verdensdagen for selvmordsforebygging.

VIS AT DU SER. VIS AT DU LYTTER. VIS AT DU BRYR DEG.

I følge organisasjonen Leve, er budskapet i år: SAMMEN FOR FOREBYGGING AV SELVMORD

Vi har alle et ansvar for å bry oss. Anna prøvde å ta livet sitt for noen år siden. Dagen hjemme hos Erna Solberg betydde enormt mye for henne. Anna skiver til meg:

I fjor var jeg hjemme hos Erna Solberg i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging. Jeg var spent, redd og grudde meg litt, men hadde jeg visst hvor mye denne dagen skulle bety, hadde jeg ikke trengt å grue meg sånn. Men alt er mulig. Jeg bestemte meg for å være åpen om hvorfor jeg var der, og tørre å fortelle min historie til de jeg møtte der. Åpenhet er viktigere enn man tror når det kommer til selvmord. Det som skjedde etterpå er nesten rart å tenke på. Andrea og jeg traff hverandre senere, og vi skrev en kronikk sammen om det å sette av tid til andre mennesker. I stor grad er det nettopp det denne dagen handler om. Tid til å se menneskene rundt deg, tid til å høre og bry deg. Jeg har lært mye om dagen i fjor ,og jeg fikk oppleve mye etterpå. Dette takket dagen hjemme hos Erna Solberg. Anna U. 

 

– Andrea Johanna –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg