Blodjuletrær eller ikke ?

MINE FAVORITTER NÅR DET GJELDER JULEPYNT ! 

Tiden er inne for å ta frem julepynten igjen. Jeg har notert meg at USAs førstedame Melania Trump har blitt kritisert for sine røde juletrær. De har blitt kalt blodrøde juletrær som ligner på blodige tamponger osv. Folk har en mening om det meste.. nå valg av julepynt i Det hvite hus. Melaine Trump forsvarer hennes valg av julepynt og sier at alle har ulik smak. Akkurat der er jeg enig med henne. Her er et utvalg fra mine favoritter når det gjelder julepynt. 

 1.

1. Villeroy & Boch Julenisse med slede 

2. Nisse fra julehuset i Drøbak. Blomsterpotte fra Plantasjen med julerose 

3. Nyhet fra Plantasjen ! Stor julestjerne i farge blå/grønn 

4. Juletre fra Kâhler til telys 

5. Favoritt juleservise fra Royal Copenhagen “Starfluted Christmas” 

6. Julestrømper fra USA med navn på

7. Lysslynger til å ha inne og ute

8. Høyt juletre bygget av kongler og kvister fra naturen. Kjøpt på Tilbords for 5 år siden. 

 

9. Adventsstake fra Rosendal Copenhagen

10. Selvlaget pepperkake- hjerte til å ha i vinduet 

11. Krystall stjerne fra Rosendahl

12. Utebelysning til hagen av hjort. Kjøpt på Clas Ohlson 

Dette er noe av det jeg liker av julepynt, men som Melania Trump sier; Vi lever i det 21. århundre og alle har ulik smak ! 

 

 

Pakkekalender eller ikke ?

PAKKEKALENDER ELLER IKKE ? 

Jeg er den ” crazy mum ” som handler inn småting til julekalenderen gjennom hele året. Det blir en del smågaver da jeg lager pakkekalender til alle fire barna. 

” Mammapolitiet” er raskt ute med å kommentere hvor ille pakkekalender er for barna. Det eneste man lærer barna er bruk og kast mentalitet og adventstiden skal heller brukes til forskjellige aktiviteter.. For å forsterke dette inntrykket kommer forlagene med ulike bøker om en annerledes adventstid med bilder over flotte hjemmelagde juledekorasjoner. Ja, jeg skjønner tildels poenget.. men la en mor få lage pakkekalender til sine barn uten å få dårlig samvittighet. Det er opp til hver enkelt mamma eller pappa hva slags kalender barna skal få.

Jeg fikk ingen julekalender på barnehjemmet. Det er kanskje derfor jeg ønsker at mine skal få det. Gavene varierer fra tyggegummipakke, refleks, plastelina, sokker eller sjokoladenisser. Legg lista lavt for pakkekalenderen og sett av litt tid til å pakke inn gavene !

Barna gleder seg enormt mye, og jeg får julestemning når jeg ser barnas øyne skinne av glede !

Ja, til pakkekalender med måte! 

 

 

 

 

 

 

 

TRAUME…

HVA ER TRAUME ? 

Tiden jeg bodde hos mine biologiske foreldre høyt opp i et fjell husker jeg svært lite fra. Jeg var kun fire år gammel.. Jeg tror det er få som husker så mye fra tiden 0-4 år.. Men det spesielle er at det er en dag i livet mitt som fireåring som er annerledes enn de andre dagene… For det er en dag mine tanker blir som en sort rullgardin. Jeg husker INGENTING fra denne dagen.. 

Men glimt fra begge barnehjemmene kan jeg huske noe fra.. 

Har jeg opplevd en traume? Svaret er ja..

I følge medisinske leksikon er traume en felles betegnelse på alle slags kroppslige og mentale skader (psykiske traumer) og belastninger som skyldes påvirkning utenfra. Norsk psykolog forening uttaler at barndomstraumer antas å være spesielt alvorlig fordi de påvirker inn på barnets utviklingsprosesser. Det viktigste er at barn som lever i skadelige miljøer oppdages, og kommer til trygge omgivelser hvor de kan få hjelp til å komme på riktig spor med hensyn til utvikling. 

I dag vil jeg si at jeg var heldig og ble satt på barnehjem, sammen med mine to søsken. Jeg har aldri skjønt at jeg har hatt en traume i barndommen min.. før jeg ble med TV2 tilbake til Costa Rica i 2018.. Da gikk det plutselig opp for meg hvorfor jeg hadde dratt den sorte rullegardinen ned den bestemte dagen. Mer om dette vil jeg utdype etter at programmet er sendt. 

Det er mange, trolig i din egen krets, som på en eller annen måte har opplevd en traume. Jeg mener det er viktig å være åpen om slike opplevelser. Derfor er det flott når for eksempel prins William av England innrømmet at det har vært tøffe hendelser når han arbeidet som luftambulansepilot og ble vitne til mange grusomme scener hvor skadde barn var involvert. Etter at han fikk barn, så han hendelsene som en traumatisk opplevelse. 

Komiker og programleder Else Kåss Furuseth, er annen som er åpen om sine traumer da hennes mor og bror begikk selvmord. 

Det kreves mot for å prate om psykisk helse, men det er et så utrolig viktig tema ! Alle som prater om dette bidrar til mer åpenhet, mindre tabubelagt tema og et rausere samfunn ! 

 

 

 

 

Foredraget – sinnsyke tilbakemeldinger !

FOREDRAGET 

I over en måned har jeg arbeidet med en meget personlig presentasjon. Et foredrag om min adopsjonshistorie. Det har vært noe av det vanskeligste jeg har skrevet, fordi det er så personlig. 

I går holdt jeg foredraget for alle lokalavdelingsledere i Norge og UAPU  (Utenlandsadopterte politiske Utvalg)  

Her er noen av de flotte tilbakemeldingene jeg fikk:

” En gripende historie fra start til slutt, formidlet på en alvorlig, genuin, følelsesladet og morsom måte! Det er brutalt og hjerteskjærende til tider, men måten du formidlet på, Andrea, med varme og humor gjør at historien din er vel verdt å høre på. Alle tilhørerne satt oppslukt gjennom hele timen. Din innlevelse og sårbare side- var med på å skape en spesiell atmosfære. Du er flink til å henvende deg til publikum og gjør alt levende. Jeg tror ikke det satt en eneste person i rommet som ikke levde seg inn i det du formidlet. Mange tørket tårer. “

—————-

 Teknisk var dette strukturert, ryddig med god og riktig progresjon. Innholdet treffer alle midt i hjerte. Jeg håper du vil dele dette med mange fremover. Flott presentert med blanding av følelser og rasjonelle tanker.”

————–

” Foredraget ditt var utrolig flott å høre på. Det var strukturert, kronologisk, lett forståelig og emosjonelt på alle måter. Det faktum at du klarer å se humor i din egen historie forteller meg at du var klar for denne reisen. 

————-

” Veldig godt foredrag! God balanse mellom humor, tårer, alvor, bilder og video. Heftig for en adoptivmor med barn som kan ønske å gjøre det samme som deg i løpet av en del år fremover. Relevant for alle, også de som ikke har noen personlig relasjon til adopsjon. Du forteller veldig godt og fengende “

—————

Jeg er så glad og ydmyk for at jeg fikk anledning til å fortelle min historie. Da er det ekstra godt å kjenne på reaksjonene og tilbakemeldingene fra publikum. Jeg har allerede fått flere forespørsler om å holde presentasjonen igjen ! TAKK ! 

 

 

 

 

 

Føler meg som en 90 åring..

Det var en kvinne i VG som hadde ett barn og fortalte at hun føler seg om en 90 åring.. Da vet ikke jeg helt hva jeg føler meg etter fire barn på seks år.. , men det stemmer..

– Når de grå hårene kommer sakte, men sikkert. Jeg er sikker på at de kommer raskere etter man får barn. 

– Når ryggen plutselig går i lås, fordi man har båret ungen for mye på den ene siden. Takk til min faste kiropraktor som har knukket opp rygg og nakke etter hvert svangerskap. 

– Når man våkner kl. 06.00 på en lørdag fordi barna vil opp, og man blir vant til dette..

– Når man glemmer nesten alt inkludert sin egen alder midt i ammetåka.. 

– Når man ønsker å ta en lur midt på dagen, sammen med minstemann fordi man er trett. 

– Når man må ha på TV´n høyt for å høre noe ved siden av barneskrik. 

– Når man legger seg samtid som barna… 

 

 

 

 

 

TV2 annonsen..

Det hele startet etter en TV2 annonse..

Noe av bakgrunnen for hvorfor jeg startet med bloggen var for å kunne kommentere og reflektere dersom jeg fikk noen reaksjoner på TV2 programmet. Adopsjon omfatter så mye. Jeg har opp gjennom livet fått mange spørsmål fra voksne og barn når det gjelder mine utfordringer knyttet til adopsjon.

På mange måter ønsker jeg å inspirere barn, ungdom og voksne med min historie. Livet kan få en god retning, selv med en brutal start med grov omsorgssvikt, bo på to barnehjem og usikkerhet knyttet til identitet og opphav. Det handler om å ta valg og om å ta de rette valgene! 

I 2019 vil jeg delta på et program på TV2 angående min adopsjonshistorie. Det hele startet med at jeg så en annonse på TV2.no 

Det gikk over ett år fra jeg sendte søknaden til jeg fikk den telefonen jeg ventet på. 

Når et barn blir plassert på barnehjem, så er det ofte en trist historie bak. Jeg har i tretti år lurt på hva som egentlig skjedde med meg og mine søsken i Costa Rica. 

Alt om dette kommer senere. 

 

Når man får barn…

Hva endres egentlig når man får barn ? 

 

1. Endrer fokus fra seg selv til barnet

2. Det er en ny verden man blir kjent med mht. barneutstyr som vogn, seng, reiseseng, bilstoler, babymat, klær og ulike babyprodukter. 

3. Glem å planlegge noe.. det skjer alltid ett eller annet man ikke har tenkt på. 

4. Sjelden en natt søvn… Konstant trett..

5. Ingen alenetid på badet lenger… 

6. Færre dater ute … enten må man hjem tidlig til barnevakten eller så orker man ikke å gå ut. 

7. Glem nyvasket og ryddig bil 

8. Pakker alltid for mye utstyr og klær uansett hvor man skal.. 

9. Mindre tid til å trene.. 

10. Barn er dyrt 

 

Uansett er jeg evig takknemlig for våre egne barn… Kjærligheten til sine egne barn er så ubeskrivelig sterk. 

Jeg har vanskeligheter med å forstå hvordan en biologisk mor kan forlate sine barn, slik min biologisk mor har gjort. 

 

4 positive tester …

FIRE POSITIVE GRAVIDITETSTESTER – Hvordan JEG reagerte..

2010– WHAT !!!! Er jeg gravid… F… Jeg leverte masteroppgaven for elleve dager siden… HJELP!!! Jeg kan ikke ha en baby nå.. Jeg er ikke engang gift… Og ikke har jeg jobb enda… ÆH!!! Krise… Og jeg som kræsjet bilen i går.. Hvordan skal jeg fortelle at jeg har kræsjet bilen og er gravid til min kjæreste… Jeg er ikke klar enda til å bli mor.. Jeg er jo bare 27 år gammel.. og min plan med livet var at jeg ikke skulle stifte familie før jeg var godt over 30 år… Jeg skulle jo jobbe meg oppover til å bli kjent advokat.. Nå er livet ferdig, tenkte jeg… Hvordan skal jeg fortelle dette til mine foreldre? Jeg har jo vært så bestemt på at jeg skulle følge min plan. Min plan var at jeg skulle være gift før jeg fikk barn.. Dette var ikke en del av min plan !!! 

2012– WHAT.. F.. er jeg gravid igjen?… ÅH.. Herregud.. Det gikk fort.. Er det virkelig to streker på pinnen?.. kan det stemme ?? Skal jeg ringe denne gangen å fortelle det til min mann ? Vi er heldigvis gift.. Og heldigvis har jeg jobb.. Bare det er en gutt denne gangen ! Da er alt perfekt, for da har jeg en en jente og en gutt ! Denne gangen skal jeg ikke gå opp 23 kilo, som jeg gjorde med første svangerskap… 

2014- WHAT er jeg gravid igjen?.. Oj det gikk raskt igjen.. Hvordan skal jeg fortelle det denne gangen? Vi er jo på en hytte til et vennepar av oss. Er det to streker på testen? Den ene streken er så svak. Jeg får spørre vår venn som er lege. Oj, legen bekrefter at testen er positiv. Han skriker til min mann, ler og gratulerer oss med tredje svangerskap.. Søren, da kan jeg ikke drikke opp resten av vinglasset mitt.. eller resten av flasken.. Håper bare barnet er velskapt. Jeg lurer på om jeg skal dra til Danmark for å sjekke om barnet er friskt.. 

2016- FAEN! ER JEG VIRKELIG GRAVID IGJEN ??Det kan ikke stemme.. Vi har ikke akkurat planlagt å få fire barn. Min mann kommer til å klikke.. og jeg som ammer fortsatt.. Åh.. jeg gruer meg til å fortelle det til min mann.. Klarer kroppen min en fjerde graviditet ? Minstemann er jo bare ett år.. Klarer vi som familie fire barn.. Uh.. Vil vi dette?.. Vi må kjøpe ny bil.. Eller skal vi ta abort? Nei, vi får beholde barnet og håpe på det beste. Jeg bør dra til Danmark for å sjekke om alt er bra med barnet.  Åh… Herregud.. Det passer egentlig ikke å bli gravid nå.. men.. men.. Klarer vi tre, så klarer vi fire  også ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUPERTIPS – Hvordan fjerne sot fra peisen !

BOLIG TIPS NR. 1 

Da vi flyttet gikk vi for en ny Brunner peisinnsats med panorama syn med tre glass på tre sider. Brunner peisene har et moderne uttrykk og stilig design. Problemet var at jeg brukte lang til på å rengjøre glassoverflatene. De ble sotete og til slutt kunne man ikke se flammene. Jeg har prøvd utallige rengjøringsprodukter. 

Onkel min tipset meg om glassrens fra Biltema. Pris ca. 90 kr. Sotet ble borte etter noen minutter ! 

 

 

1. Spray på hele glass overflaten. La det stå i ca. 1 minutt. 

 

2. Tørk av med mye papir. Sotet forsvinner med en gang ! 

3. Ferdig ! Peisen skinner. Det beste er det tar en stund før sotet kommer tilbake ingen! 

 

Reisen alene til Costa Rica i 2007 !

REISEN TIL COSTA RICA I 2007 – DEL 2 

I 2007 pakket jeg kofferten og dro helt alene til Costa Rica. Jeg var midt i jusstudiet, men behovet for å oppleve landet og nye eventyr ble for sterk. I tillegg hadde jeg blitt dumpet over telefon etter fem år. Ja, jeg var klar for nye eventyr. 

Tortugero 

Fra San Jose` tok jeg minifly med flyselskapet Paradise Air til Tortugero. Jeg var litt skeptisk i det jeg gikk ombord i det minste flyet jeg noen gang har sett. Det var plass til 4-5 passasjerer, og jeg husker at jeg satt ubehagelig tett til sidemannen. Jeg prøvde å se mest mulig ut av vinduet og nyte den fantastiske utsikten av korallblått hav. Flyet landet på en liten grønn slette i Tortugero. Jeg måtte ta en båt for å komme frem til Hotel Tortugero Lodge and Garden. Hotel Tortugero er et fantastisk hotell som lå rett ved elvebredden. Her våkner man til papegøyer og apekatt hyl fra jungelen. Pris ca. 1700 kr pr. natt. På hotellet ble jeg kjent med eieren av Paradise Air. 

Følgende må man gjøre i Tortugero.

– guidet båttur til Tortugero nasjonalpark- se utallige fuglearter, iguaner, slanger og krokodiller. 

– båttur til Tortugero by

– fisketur 

– I perioden juli- oktober må man få med seg de store skilpaddene som trekker opp fra havet mot sanden for å legge egg

Hotel Tortugero Lodge and Garden

 Puerto Viejo

Etter tre timer med båttur og deretter lokal buss kom jeg frem til Puerto Viejo. Her bodde jeg på Casa Verde Lodge. Det var ikke høy standard på rommet. Jeg merket fort at miljøet var tøffere, og jeg følte meg ikke trygg da jeg gikk alene i byen. Her ble jeg spurt på gaten om jeg ønsket å kjøpe narkotika. Jeg fikk sjokk og ønsket meg bare bort fra stedet. Etter ett døgn bestemte jeg meg for å dra videre. Jeg krysset grensen til Panama. 

Bocas del Toro

Bocas del Toro består av seks små øyer som sammen utgjør Bocas del Toro. Jeg bodde på øya Colòn på hotell Vista Mar. Eieren av hotellet viste meg de beste utestedene på Bocas del Toro. Utelivet var helt rått, høy salsa musikk og baren var i vannet. 

En dag tok jeg båttur til en strand som jeg aldri vil glemme, Red Frog Beach. Her var det krystallklart vann, hvite strender, få mennesker og frodig natur. Helt magisk. Her svømmer ville delfiner langs båten. Snorkling og dykking bør man også få med seg, da Bocas del Toro er kjent for sine koraller. 

Tilbake til San Josè hadde jeg lunsj på Grand de Oro sammen med eieren av Paradise Air. Jeg fortalte han om min historie og om bakgrunnen for turen. Han ønsket å donere 30.000 kr til barnehjemmet og i tillegg ville han ta med barna som bodde på barnehjemmet på en privat flytur. Tydeligvis ble han meget rørt over historien min.. 

Neste uke vil jeg skrive litt om om da jeg fikk nye foreldre fra Norge.